Pavučina


Články

Přehled článků o putování, mých cestách a příhodách na nich, které jsem napsal a stojí za řeč.

Tipy na cesty

Budapešť Keleti

Vlakem po Evropě

Mezi jednu z hlavních výhod bych zařadil to, že většinou není nutné kupovat jízdenky příliš dopředu, takže není problém, když pár dní před odjezdem někdo onemocní či se naopak někdo další chce přidat do party. Mezinárodní jízdenky navíc mají platnost měsíc či dva, je tedy možné posunout odjezd či návrat dle libosti.

Že i v normálním kupé se vyspíte výrazně lépe, než v autobuse, není nutné zdůrazňovat. Snad přibývá i lidí, kteří dopravu volí s ohledem na životní prostředí, v tomto ohledu železnici předčí snad jen cesta pěšky či koňmo.
 

Průrva Ploučnice

Ploučnice – na kánoi divočinou a tunelem

Ploučnice vás rozhodně nenadchne peřejemi, sjízdnými jezy a hospůdkami u vody. Avšak pokud vás už otravují známé řeky s davy vodáků a láká liduprázdná divočina, zkuste se podívat na sever. Střední tok od Stráže do České Lípy je sjízdný téměř celoročně, dále k Labi je potřeba vyšší vodní stav. Oficiální tábořiště není u vody jediné, avšak hezkých míst na postavení stanů je dostatek. Potraviny a pitnou vodu je nutné mít s sebou, u řeky nic neseženete. Nejlepším plavidlem je laminátová či plastová kánoe, případně kajak. Na raft či pramici zapomeňte, v některých místech by se nevešly na šířku.
 

Zázračná studánka

Poutní místo Křemešník na Pelhřimovsku

Křemešník je významným poutním místem, obklopují jej krásné lesy s pozoruhodnými prameny, na vrcholu stojí rozhledna a nedaleko je pěkné lanové centrum. Zavítáte-li na Pelhřimovsko, rozhodně stojí za návštěvu. Určitě se bude líbit dospělým, rodinám i dětským oddílům.