Pavučina


Expedice HUMI OUTDOOR Jižní Kavkaz 2011

23. 7. – 15. 8. 2011

Stručně o akci

Probuzení v Tušetii

Cestu na Kavkaz jsme podnikli po zemi. Vlakem jsme vyjeli po trase legendárního Orient expresu do Istambulu, a dále autobusem přes severní Turecko k hranicím s Gruzií.

Prvním cílem byl gruzínský národní park Tušetie – odříznutá horská oblast se zachovalou tradiční kulturou. Z vesnice Omalo jsme podnikli týdenní přechod horskými vesničkami, opuštěnými dolinami a přes sedla Velkého Kavkazu až do osady Šatili v oblasti Chevsuretie. Shodou okolností jsme zažili i dva festivaly se závody na koních, místními hudebníky a pohostinnými Gruzínci.

katedrála v Mcchetě

Den jsme strávili poznáváním hlavního města Tbilisi a den v nejstarším poutním místě Mccheta, které je náboženským centrem Gruzie.

ve Svanetii

Následoval přesun nočním vlakem a maršrutkou do Svanetie v severozápadní Gruzii, svérázné oblasti sevřené mezi hřebeny Kavkazu, kde se dochovaly vesnice s obranými věžemi. Podnikli jsme tam dva výlety v okolí zběsile přestavovaného města Mestia, při druhém se zapojili (kvůli naší blbosti) i místní vojáci, sanitka a nemocnice.

Zbýval už jen přesun zpátky na pobřeží a, se zastávkami v Poti a Batumi, návrat tureckým autobusem do Istanbulu, kde jsme se rozdělili na část vracející se rovnou domů a ostatní pokračující do rumunského Banátu

Expedice HUMI Outdoor Jižní Kavkaz 2011 putovala nejen za gruzínskými vrcholy, ale také tradiční kulturou a životem v horských oblastech Tušetie, Chevsuretie a Svanetie.

Uskutečnila se za podpory firmy HUMI OUTDOOR, která poskytla kvalitní nepromokavé bundy a další vybavení.

Fotogalerie

Bratření a sestření …

V Gruzii i skály kvetou

Usměvavé sestry, jež …

Tbiliské trhy na …

 

Film

Na naší cestě jsme natočili dokument Sakartvelo – země pod Kavkazem, který si můžete i stáhnout

Naše cesta

Napsali jsme

Články v časopisech

stáda na hřebenech

Tušetie – pohádkový kraj na Kavkaze (Jirka)

Tušetie je pro mne probuzení se v rozkvetlé louce. Východ slunce za skalními štíty a hra světel a stínů na strmých svazích hor. Dusot koňských kopyt a mihnutí jezdce cválajícího kamsi do neznáma. Zvonky ovcí a štěkot ovčáckého psa. Pozvání do skromného obydlí na mateřídouškový čaj. Sytě zelené louky a husté lesy rostoucí na neuvěřitelně strmých svazích. Závratně vysoké kamenné věže, které v dávných dobách kdosi vyskládal z kamenů. Vojáci, kteří tě vyzvou na volejbalový zápas a věnují ti svůj poslední bochník chleba. Kraj, kde se sny prolínají s realitou, kraj, na který se nezapomíná.
 

vítěz závodu

Gruzie: koně cválají na festival pohostinnosti Tušetoba (Vlaďka)

Dvacet koní tryská do kopce, za kopyty jim vstává oblak prachu. Vzduch nasávají široce rozevřenými nozdrami, za nimi vlaje hříva a ocasy. Jeden se snaží předjet druhého. Pohání je jezdci, sotva dvacetiletí kluci. Začíná festival Tušetoba.
 

Tebulos

Tebulos – nejvyšší hora Čečenska (Jirka)

„Je možné jít na Tebulos? Nestřílí se tam?“ ptáme se lámanou ruštinou gruzínských pohraničníků v malé horské vesničce na to, co nám vrtalo hlavou už před odjezdem z Čech. „Nět, tólko ochotnici,“ odpovídají. Naše udivené výrazy po pár vteřinách střídá smích, když si vzpomeneme na Cimrmana a uvědomíme si, že na hoře nestřílí ochotníci, ale myslivci.
 

katedrála Svaté trojice

Tbilisi – pradávné město mnoha kouzel (Dominik)

Teprve po vydatném spánku jsme začali Tbilisi, to pradávné město mnoha kouzel, objevovat. Tbilisi bylo založeno již v pátém století králem Vagantem Gorgasali. O sto let později se stalo hlavním městem Iberie, království pokrývajícím východní část dnešní Gruzie. Díky tomu, že tudy procházela Hedvábná stezka, město zkvétalo a rostlo. Již tehdy zde stálo mnoho kostelů, neboť Iberie byla jednou z prvních zemí, která přijala křesťanství.
 

panorama Mestie

Svanetie – budoucnost turismu na Kavkaze (Dominik)

Pokud se zeptáte, která horská oblast v Gruzii je nejkrásnější, dost pravděpodobně dostanete odpověď, že Svanetie. Mně se osobně nejvíce líbila Tušetie, a to především proto, že do Svanetie jezdí podstatně více turistů. Z hlediska kulturně-historického se od zbytku Gruzie v mnohém liší. Svanové žijí sice již po staletí pod nadvládou Gruzie, ale jedná se o samostatný národ s vlastním jazykem.
 

folklórní festival

Cesta za hudbou Gruzie (Anežka)

„Tenhle tanec je z Kacheti… a tenhle z Chevsureti…,“ náš známý, člen mladého divadelního souboru z Tbilisi, nám popisuje počínání svého kolegy, který se poté, co se zvedl od dlouhého stolu plného jídla, pustil bez varování do tance. Mužského sólového tance, jaký se tančí po celém severním Kavkaze. „A tenhle tanec?“ ptáme se, „Ten je odkud?“ – „Ten? Ten už je ze srdce!“
 

věže v Tušetii

Tajemné písmo zpod Kavkazu (Klára)

Když Pánbůh rozděloval národům Zemi, všichni se poslušně dostavili. Jen Gruzínci ne – zrovna jedli… Vaří totiž tak dobře, že od jídla nelze odejít (byla jsem tam a je to tak!). Když Pánbůh všechnu půdu rozdělil, na Gruzínce nezbylo nic. „Co mám s vámi dělat?“ povzdechl si Stvořitel a ve své neskonalé dobrotě jim přenechal kousek Země, kterou si původně schovával pro sebe.
 

Tebulos mta

Omalo–Šatili, trek v gruzínských horách (Dominik)

Regiony Tušetie a Chevsuretie patří k těm nejkrásnějším oblastem Gruzie i celého Velkého Kavkazu. Z městečka Omalo, centra Tušetie, lze udělat přibližně týdenní track do centra Chevsuretie, městečka Šatili. Cesta vede skrz vesničky plné pohostinných lidí pod nádhernými zasněženými vrcholky čtyřtisícovek. Naše expedice HUMI Outdoor Jižní Kavkaz 2011 se rozhodla tyto oblasti navštívit a trasu projít.
 

Vlaďčin seriál na blogu

  1. Část první
  2. Část druhá – o návratech na stará známá místa, o křižovatkách světa, kebabu, mravnostní policii a boření předsudků
  3. Do konca! – o bájné Kolchidě, věrozvěstce Nino, potetovaném námořníkovi, o gruzínské pohostinnosti a nekonečných přípitcích i o naší zemi.
  4. Možná přijde i Saakašvili… – jak jsme hráli s pohraničníky volejbal a jak jsem málem udělala rozhovor se Saakašvilim
  5. Ruští ochotníci – o turistice, nedorozuměních a o ruských ochotnícich na hoře Tebulos. Také o Cepínech, Církevních, Pochcáncích a Hipících
  6. Moloděc, moloděc! – o turistech a jejich kolibách, o psech, Svanetii, královně Tamar a o rozbitých hlavách „typických Čechů“…
  7. Nikdo není ostrov sám pro sebe – o čilém hlavním městě Tbilisi a jeho sirných lázních, o postmoderních tulácích a turistech, o svaté Sidonii, Kristově rouchu i o spojené Evropě…
  8. Mezi východem a západem – o rozlučkové koupeli v Černém moři, o cestě do Istanbulu strávené na záchodku a v harému, o čističi záchodů Pavlovi a o statečné, hrdé Gruzínce Iylii

Deník

Je zcela jedinečný a čtivý, zatím je vystavený v poličce…